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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  01/06/2017
Data da última atualização:  23/11/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  HORNUNG, P. S.; CORDOBA, L. do P.; LAZZAROTTO, S. R. da S.; SCHNITZLER, E.; LAZZAROTTO, M.; RIBANI, R. H.
Afiliação:  Polyanna Silveira Hornung, UFPR; Layse do Prado Cordoba, UFPR; Simone Rosa da Silveira Lazzarotto, Doutoranda da UEPG; Egon Schnitzler, UEPG; MARCELO LAZZAROTTO, CNPF; Rosemary Hoffmann Ribani, UFPR.
Título:  Brazilian dioscoreaceas starches: thermal, structural and rheological properties compared to commercial starches.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, v. 127, n. 3, p. 1869-1877, Mar. 2017.
DOI:  10.1007/s10973-016-5747-5
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Determination of the characteristics of native starches is crucial in order to select their best application in various industrial fields. Thus, two different types of nontraditional native starches from the Dioscoreaceas species (Dioscorea sp. and Dioscorea piperifolia Humb. var. Wild) were studied regarding their thermal, structural and rheological properties. The results were contrasted with traditional commercial starch sources (potato, cassava and corn). From the thermogravimetric results (TG/DTG), D. piperifolia starch obtained the highest thermal stability of the samples, except for potato starch. Furthermore, using differential scanning calorimetry and viscoamylograph profiles (RVA), it was found that the Dioscoreaceas starches presented a higher onset (To) temperature and susceptibility to retrogradation. They also showed lower values in relation to relative crystallinity, which was calculated from their X-ray patterns and tendency to white (L*) colour. The shapes of the Discoreaceas starch granules were determined using electron microscopy; it was found that as the potato starch the Dioscoreaceas starches showed a wide range of particle size.
Palavras-Chave:  Propriedade estrutural; Propriedade térmica; Rheological behaviour; Thermogravimetric profile; Unusual starch source; Yam native starch.
Thesagro:  Amido; Propriedade reológica.
Thesaurus Nal:  Starch.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF55814 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados; Embrapa Solos.
Data corrente:  15/08/2022
Data da última atualização:  15/08/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  PRADO, R. B.; DAMASCENO, G. M. S; AQUINO, F. de G.
Afiliação:  RACHEL BARDY PRADO, CNPS; GUSTAVO MENEZES SILVA DAMASCENO, FIOCRUZ; FABIANA DE GOIS AQUINO, CPAC.
Título:  Overview of studies on ecosystem services in riparian zones: a systematic review.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Acta Limnologica Brasiliensia, v. 34, e19, 2022.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1590/S2179-975X1822
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Panorama dos estudos sobre serviços ecossistêmicos em zonas ripárias: uma revisão sistemática.
Conteúdo:  Aim: Riparian zones are highly complex ecosystems, located on the banks of water bodies, with a fundamental role in maintaining biodiversity and ecosystem services (ES). This study aimed to systematize the knowledge about studies on ES in riparian zones, emphasizing methodological aspects and pointing out gaps and opportunities to reinforce their importance. Methods: The study was carried out based on literature review data over a period of 21 years (2000-2020), using Scopus and Web of Science databases. In the first stage, aspects of bibliometrics were analyzed, as well as the countries that published the most on the subject. In the second stage, the methodological aspects were analyzed (with emphasis on the integrated analysis of multiple ES, which looked at the landscape, adopted multiscale or carried out economic valuation). Results: From 2000 to 2020, 6,969 publications were obtained from Scopus and 16,498 from Web of Science, applying the search terms riparian buffer or similar and 371 publications were obtained from Scopus and 1,512 from Web of Science applying ecosystem service and riparian zones or similar terms, with the USA being the country that most published about ES in riparian zones. From a total of 219 publications selected, the ES category most studied in riparian zones was Regulation (65%), followed by Support (16%), Provision (8%) and Cultural (2%). Publications that studied three or more ES corresponded to 9% of the analyzed publications. Approximately... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Gaps; Lacunas; Oportunidades; Opportunities; Paisagem; Valoração Econômica.
Thesagro:  Integração.
Thesaurus NAL:  Economic valuation; Integration (economics); Landscapes.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1145425/1/Overview-of-studies-on-ecosystem-services-in-riparian-zones-2022.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPS21128 - 1UPCAP - DD
CPAC37337 - 1UPCAP - DDDIGITALDIGITAL
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